Blog
Wędliny i kiełbasy napompowane wodą - to sprzedaje się w sklepach
Na myśl o dobrych wędlinach i kiełbasach wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dzieje się tak dlatego, że kilka dekad temu producenci wyrobów mięsnych i wędliniarskich nie znali sztucznych konserwantów, a korzystali wyłącznie z nienaszpikowanego dodatkami mięsa. Dziś praktyki współczesnych producentów budzą grozę, a składy niektórych kiełbas i wędlin przyprawiają o bóle głowy. Powodem tego jest np. niska zawartość mięsa w mięsie. Brzmi niewiarygodnie? Nic bardziej mylnego. Oto co kryje się w wyrobach sprzedawanych w sklepach.
Biała kiełbasa - niezbędna na Wielkanoc i nie tylko
Na polskich stołach w okresie Wielkanocy nie może zabraknąć serwowanych w różnej postaci jaj. I choć to właśnie jajka najbardziej kojarzą się z wielkanocną ucztą, jest jeszcze jeden przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Serwowana z chrzanem, a może dodana do żurku? Opcji jest wiele, gdyż biała kiełbasa dobrze smakuje w połączeniu z wieloma różnymi składnikami. Z tego powodu nie tylko sprawdza się w Wielkanoc, ale i na co dzień.
Amerykanie z okazji Święta Dziękczynienia przyrządzają nawet 47 milionów indyków!
Pieczony indyk to tradycyjna potrawa przyrządzana przez Amerykanów z okazji Święta Dziękczynienia. Thanksgiving Day przypada na ostatni czwartek listopada. W tym czasie miliony Amerykanów wspólnie z rodzinami zasiadają do uroczystych obiadów, podczas których dziękują za błogosławieństwa, którymi zostali obdarowani w mijającym roku. Święto Dziękczynienia dla wielu z nich jest jedyną w roku okazją do spotkania w rodzinnym gronie, stąd wielu Amerykanów uznaje wyższość tego święta nad Bożym Narodzeniem. O tym, skąd się wzięła tradycja jedzenia indyka w Święto Dziękczynienia oraz czy znana jest również w Polsce, piszemy poniżej.
Jakie substancje odżywcze znajdziemy w wieprzowinie?
Kotlet schabowy czy soczysta karkówka to potrawy, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni. Popularność wieprzowiny w Polsce od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. Poza walorami smakowymi przemawia za tym przede wszystkim łatwy dostęp do wyrobów oraz ich stosunkowo niska cena. Łatwość przyrządzania dań z mięsa wieprzowego sprawia także, że gości ono na polskich stołach nawet kilka razy w tygodniu. I choć wieprzowinę uznaje się za mięso wysokokaloryczne, nie warto z niej rezygnować. Okazuje się, że spożywanie mięsa wieprzowego pozyskiwanego ze sprawdzonych źródeł oraz właściwie przygotowanego dostarcza organizmowi znaczne ilości składników odżywczych.
Wędlina bez azotynu sodu. Czy to możliwe?
Często zadajemy sobie pytanie, jaka wędlina jest dobra? Trudne pytanie, ale odpowiedź może być jedna – taka, która zawiera najwięcej mięsa a najmniej ulepszaczy. Warto sprawdzać, z jakiej ilości mięsa wyprodukowano dany wyrób. Jakość wędliny zależy od jej produkcji, w której do peklowania powinno się stosować zalewę solankowo-ziołową, niestety już rzadko się zdarza, aby w zakładach tak przyrządzano wędliny.
Czym charakteryzuje się dobra masarnia?
Osoby sięgające po wyroby masarskie doceniają przede wszystkim ich smak, czyli oceniają efekt końcowy, na powstanie którego składa się co najmniej kilka elementów. Warto zacząć od osoby głównego masarza w takim przedsiębiorstwie. Taka osoba będzie odpowiedzialna za doprawianie, moczenie i wędzenie – największe znaczenie ma tu czas. Z pewnością więc to klucz do osiągnięcia sukcesu w tej branży.
Pieczony prosiak - idealne danie na ważną uroczystość
W życiu mamy wiele ważnych uroczystości. Oczywiście z tą “ważnością” bywa różnie, bo nie chodzi tu jedynie o jakieś wyjątkowe spotkania rodzinne, ale także te mniej formalne imprezy w gronie przyjaciół, które dla nas osobiście są wyjątkowe i istotne. Jak by nie było, zawsze chcemy, aby taka ważna uroczystość wypadła jak najlepiej, dlatego przykładamy dużą wagę do jej organizacji. W nasze kulturze często równoznaczne jest to z dobrym jedzeniem. Tylko co to oznacza? My ze swojej strony chcemy przypomnieć pewne danie, które z polską historią związane jest od samego początku, czyli pieczony prosiak. Dlaczego uważamy, że jest to danie idealne na ważną uroczystość? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć właśnie w tym artykule!
Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Szczupła sylwetka, lepsze zdrowie i samopoczucie – to zalety właściwej diety. Coraz więcej osób ma dziś świadomość tego, jak to, co znajduje się każdego dnia na ich talerzu, wpływa na kondycję organizmu. Jednak nie zawsze łatwo jest ocenić, które produkty spożywcze są dla nas najlepsze. Krąży na ten temat wiele sprzecznych informacji. Zanim więc zaplanujesz swój jadłospis, dowiedz się, co powinno się w nim znajdować. W tym artykule przyjrzymy się bliżej faktom i mitom na temat mięsa z indyka, które jest często polecane przez dietetyków. Dowiemy się też czy na pewno powinno się rezygnować z innych rodzajów mięsa i czym się sugerować przy jego zakupie.
Po czym poznać zdrową wędlinę bez chemii?
Obecnie na półkach sklepowych znaleźć możemy tak wiele produktów, że często nie potrafimy się zdecydować na zakup konkretnego. Szczególnie trudno bywa w przypadku świeżych produktów. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim wędliny, które często kuszą swoim wyglądem. Mało kto jednak interesuje się ich składem. Często o zakupie decydują jedynie walory wizualne, a przecież jakość spożywanego mięsa jest ogromnie ważna. W jaki sposób można rozpoznać zdrową wędlinę bez chemii?