Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Szczupła sylwetka, lepsze zdrowie i samopoczucie – to zalety właściwej diety. Coraz więcej osób ma dziś świadomość tego, jak to, co znajduje się każdego dnia na ich talerzu, wpływa na kondycję organizmu. Jednak nie zawsze łatwo jest ocenić, które produkty spożywcze są dla nas najlepsze. Krąży na ten temat wiele sprzecznych informacji. Zanim więc zaplanujesz swój jadłospis, dowiedz się, co powinno się w nim znajdować. W tym artykule przyjrzymy się bliżej faktom i mitom na temat mięsa z indyka, które jest często polecane przez dietetyków. Dowiemy się też czy na pewno powinno się rezygnować z innych rodzajów mięsa i czym się sugerować przy jego zakupie.
Mięso z indyka – poznaj fakty i mity
Jak już wspomnieliśmy, mięso z indyka jest często polecane przez dietetyków. Mówi się też, że powinny je jeść kobiety w ciąży i małe dzieci. Sprawdźmy zatem, jakie są jego zalety. Po pierwsze, mięso z indyka jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne ze względu na to, że zawiera niską ilość tłuszczu. Z tego też powodu jest polecane osobom, które chcą schudnąć lub dbają o utrzymanie szczupłej sylwetki. Zawiera fosfor, magnes, potas i cynk, a także spore ilości witamin z grupy B. Jest też cenione ze względu na dużą zawartość białka. Poza tym, reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego poleca się je osobom chorującym na cukrzycę. Istnieje opinia, że mięso indyka jest najmniej kaloryczne i z tego powodu jest często wybierane przez osoby chcące się odchudzać. Jest to zgodne z prawdą, jednak różnice w kaloryczności mięsa z indyka i drobiowego nie są aż tak duże. Ponadto mówi się, że mięso z indyka jest lepsze niż mięso kurze, bo nie zawiera tylu antybiotyków. Jednak ani w jednym ani w drugim mięsie nie ma hormonów i antybiotyków, ponieważ stosowanie ich w chowie drobiu jest zakazane i dopuszczane przez prawo jedynie wtedy, gdy ptaki trzeba leczyć.
Mięso z indyka w porównaniu innymi rodzajami mięsa
Warto pamiętać, że mimo, iż mięso z indyka jest najbardziej dietetyczne, bo zawiera najmniej tłuszczu, to również inne rodzaje mięsa zasługują na naszą uwagę ze względu na to, że są zdrowe. Wieprzowina jest źródłem niezbędnych aminokwasów i pełnowartościowego białka. Dostarcza wielu witamin i łatwo przyswajalnego żelaza. Wołowina również ma wysoką zawartość białka, a także składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, cynk i selen. Stanowi dobre źródło witaminy B. Jednak mięso, czy to z indyka czy wołowe lub wieprzowe, może być zdrowe lub nie w zależności od tego, w jaki sposób powstaje i czy zawiera chemiczne dodatki. Jak więc wybrać dobre mięso i przetwory mięsne?
Co wziąć pod uwagę kupując mięso?
Wybieraj tylko mięso najwyższej jakości. Ważne jest to, z jakiej ubojni ono pochodzi, czy jest świeże i pozbawione substancji chemicznych. Jeśli szukasz doskonałych wyrobów wędliniarskich, to zdecyduj się na te wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury. Będzie to gwarancją ich wyśmienitego smaku i aromatu. Takie wędliny są zdrowe i bezpieczne. Unikaj tych, które zazwyczaj leżą na sklepowych półkach i są produkowane masowo. Nie chodzi tylko o smak, ale przede wszystkim o zdrowie. Są one pełne konserwantów i spulchniaczy – to sprytny zabieg producentów, by przedłużyć ich świeżość i obniżyć koszty produkcji. Co gorsza, mięso używane do produkcji takich wędlin często pochodzi z masowych hodowli, w których zwierzęta są niewłaściwie przetrzymywane i karmione. Postaw na naturalne, zdrowe produkty bez chemii. Wybierz tradycyjny smak i najlepszą jakość.