Tradycyjne kiełbasy na bazie mięsa wieprzowego i przypraw
Wbrew popularnym opiniom to nie wódka, a tradycyjna kiełbasa jest polskim znakiem rozpoznawczym na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej żurek czy bigos. Co więcej, żaden grill nie odbędzie się bez skwierczącej na ruszcie kiełbasy. Znana i lubiana jest pod wieloma postaciami: wędzona, surowa, dojrzewająca, parzona, pieczona.
Polska słynie z jej produkcji od XIV wieku, choć na stołach naszych przodków zagościła wiele lat wcześniej. Podobno kucharz szlachecki musiał znać 12 sposobów przyrządzania kiełbasy, z kolei pański musiał wykazać się dużo szerszą wiedzą i znać ich nawet 24. W tym miejscu chcemy wspomnieć o kuchmistrzu Wereszczaku, którego krojona w talarki, podawana z ostrym sosem i jedzona łyżkami kiełbasa „na wereszczaku” zrodziła na dworze Augusta III przysłowie: „za króla Sasa łyżką kiełbasa”.
Co proponujemy?
Tradycyjna kiełbasa to solone mięso wieprzowe i przyprawy. I w takiej wersji właśnie ją produkujemy. Do wykonania tego rodzaju wyrobów wykorzystujemy tylko najlepszej jakości mięso. W naszej kuchni nie ma miejsca na sztuczne dodatki. Powód jest prosty – podobnie jak przy produkcji wędlin naturalnych stosujemy wysokiej jakości, dobre składniki, które sprawiają, że wszelkie sztuczne dodatki są zbędne.
W ofercie znajdują się kiełbasy takie jak:
- kiełbasa biała,
- kiełbasa krakowska,
- kiełbasa parówkowa,
- kiełbasa podwawelska,
- kiełbasa toruńska,
- kiełbasa żywiecka.
Skorzystaj z przygotowanej oferty i sprawdź, jak smakuje tradycja!