adress icon Wincentego Witosa 5, 09-414 Brudzeń Duży

Telefon 24 231 83 33

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie substancje odżywcze znajdziemy w wieprzowinie?

Kotlet schabowy czy soczysta karkówka to potrawy, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni. Popularność wieprzowiny w Polsce od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. Poza walorami smakowymi przemawia za tym przede wszystkim łatwy dostęp do wyrobów oraz ich stosunkowo niska cena. Łatwość przyrządzania dań z mięsa wieprzowego sprawia także, że gości ono na polskich stołach nawet kilka razy w tygodniu. I choć wieprzowinę uznaje się za mięso wysokokaloryczne, nie warto z niej rezygnować. Okazuje się, że spożywanie mięsa wieprzowego pozyskiwanego ze sprawdzonych źródeł oraz właściwie przygotowanego dostarcza organizmowi znaczne ilości składników odżywczych.

 

Jaką wartość odżywczą ma wieprzowina?

Wartość odżywcza wieprzowiny zależy od rodzaju spożywanego mięsa oraz sposobu jego przyrządzania. Tym samym warto pamiętać, że wbrew opiniom to nie samo mięso jest niezdrowe, a metoda jego przygotowania. Zwykle za kaloryczność mięsa wieprzowego odpowiada sposób obróbki oraz to, w jaki sposób się je serwuje. Najmniej korzystne dla zdrowia okazuje się smażenie. Na poziom cholesterolu źle wpływają także dodatki takie jak np. tłusta omasta. Jeśli zatem postawi się na odtłuszczone kawałki mięsa, przyrządzane bez dodatku tłuszczu, można uznać wieprzowinę za składnik zdrowej diety. Ponadto warto mieć też na uwadze substancje odżywcze, jakie dostarcza do organizmu ten rodzaj mięsa.

Wieprzowina jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka. Poza tym zawiera też witaminy A, E oraz B. Mięso wieprzowe jest również bogate w hemowe żelazo, które jest zdecydowanie szybciej przyswajane niż żelazo niehemowe występujące w produktach pochodzenia roślinnego. Ponadto wieprzowina zaopatruje organizm w potas, sód i cynk.  W jej składzie znajdują się też bioaktywne związki takie jak kreatyna, tauryna, koenzym Q10 czy karnozyna. Aby cieszyć bogactwem wymienionych składników odżywczych, należy kupować mięso i wędliny naturalne od producentów, którzy stronią od konserwantów i sztucznych dodatków. Wysokiej jakości wyroby mięsne oferuje np. nasza masarnia w Brudzeniu Dużym.